Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Coaching

Nagyon sokan vannak, akik úgy vélik: a coach olyasvalaki, aki egy fotelben szétfolyva osztja az észt. Aki a coaching ülés alatt néhány mondattal megoldja az életed, és az arcodba üvöltve azt kérdezi tőled, hogy „bevállalod?!” – miközben minden gesztusával azt sugározza, hogy fölötted áll; hogy több, jobb és okosabb nálad. Te pedig kevés vagy.

Mint az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség) Etikai Kódexének és kompetencia-modelljének alapelvei szerint dolgozó coach, a magam részéről bátran ki merem jelenteni, hogy ennek semmi köze ahhoz, ahogyan én dolgozom. De még ahhoz sem, ami a coaching lényege, értelme és célja. A fenti hozzáállás és megnyilvánulási mód sokkal inkább a „valóságshow”-nak titulált, életidegen, a szereplők egymás ellen uszítására és megalázására, no meg a nézettségi mutatók feltornászására irányuló tevékenységre jellemző. De akkor valójában:

Mit takar a „coaching”, mint fogalom?

A wikipédia szerint a coaching:

személyes segítő, fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Célja elsősorban az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küzdő; vagy akár csak önmagukat egyes területeken fejleszteni kívánó embereknek való segítségnyújtás.

A coach a beszélgetések során nem ad közvetlen tanácsot. Kérdéseivel, alkalmazott technikáival segíti hozzá az ügyfelét a saját, személyére szabott, számára legmegfelelőbb válaszainak megtalálásához. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál.

A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) meghatározása szerint:

Az ügyfelekkel való partneri együttműködés egy gondolat-ébresztő és kreatív folyamatban, amely arra ösztönzi őket, hogy maximalizálják személyes és szakmai potenciáljukat.

Voltaképpen a coach = lelki-szellemi „edző”.

Nem olyasvalaki, aki különb nálad – hiszen ő maga is „csak” egy ember; a saját sorsával, életével, küzdelmeivel és tapasztalataival.

Hanem valaki, aki leül, és beszélget veled; aki igazán, teljesen és csakis Rád figyel a találkozásotok során. Teret ad és tart Neked; olyan védett és biztonságos teret, ahol lehetsz gyenge, gyarló, őszinte. Félhetsz, összeomolhatsz, lázadhatsz, gyászolhatsz, és összességében csupa olyan dolgot csinálhatsz, ami azzá tesz, ami vagy: emberré.

A coach sosem osztja az észt – de megtanulta, hogyan hallgasson és figyeljen aktívan; hogyan tegyen fel segítő kérdést, ami a Te belső bölcsességedet szólítja meg, és segíti, hogy a felszínre kerülhessen.

Legtöbbször éppen azért tud segíteni, mert tudja, hogy hol tartasz éppen. Hogy honnan tudja? Onnan, hogy ő is járt már ott. És ez pont, hogy nem hátráltatja abban, hogy segítsen, hanem épp ellenkezőleg: ez a tudás teszi lehetővé, hogy segítsen.

A coaching-nak több típusa is megkülönböztethető; itt most a teljesség igénye nélkül sorolom fel azokat a típusokat, melyek módszereivel én segíteni tudok:

Life (életvezetési) coaching

A coachingnak ez a fajtája az értékek és jövőkép tisztázásáról és célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott személy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen. A tanácsadó segít kliensének tisztázni, mit akar az élettől, majd támogatja és bátorítja a változási folyamat során. Az életvezetési coaching például karriercélokkal, pályaválasztással, munkahely-váltással, beilleszkedéssel összefüggő megoldásokra, feladatokra összpontosít.

Holisztikus coaching

A holisztikus coaching valamely, az életben ellátott szerepkörre, azaz a teljességre, a teljes emberre fókuszál. Valamivel több teret enged a múlnak, mint a coaching többi formája, hiszen a teljes embernek szerves része a múltja is; sok „miért” pont ott rejtőzik. Emellett teret ad az ember fizikai, értelmi és érzelmi síkja mellett a spirituális, transzcendenciára irányuló oldalunknak is.

Designgondolkodás alapú coaching

A megoldásokat nem az úgynevezett problématérben (a problémák között, a problémák kapcsán), hanem a megoldástérben (a lehetőségek terében) keresi.
A legkitűnőbb döntési módszer sem segít akkor, ha nincsenek jó választási lehetőségek. A megoldásközpontú gondolkodás zsákutcához vezet, ha a személy számára adott környezetben nem érhetők el azok a megoldások, amelyek valóban megszüntetnék a problémákat. Adódik olyan helyzet is, amikor egy jól bevált terv, vagy eszköz nem működik; vagy olyan új szituációba kerültünk, amelyben nincsenek jól működő terveink, eszközeink. Ilyenkor fel kell vennünk az ú.n. „design attitűdöt” (tervezői hozzáállást): professzionális tervezőként kell gondolkodnunk és helytállnunk.

A tervezői gondolkodásra alapozó vezetés és tanácsadás (designgondolkodás) nem is problémákról, hanem működési zavarokról beszél. A tervezői szemléletű tanácsadó működési zavar esetén a hagyományos megoldástéren túllépve a jóval bővebb Tervezői Térben kutat új, a megoldástérben még meg nem található, a felhasználó számára egyszerre vonzó és működőképes tervek után. A tervezői gondolkodásra épülő vezetés és tanácsadás egyedisége az új tervek felfedezésének módszertanában rejlik.

A coaching egyben közös munka is.

Célunk a Te személyes előre lépésed, fejlődésed – ami azonban nem valósítható meg a Te és elkötelezett odaszánásod és munkád nélkül.

Annak érdekében, hogy ez a munkafolyamat biztos mederben, határozott partok között folyhasson, közös munkánk megkezdése előtt „szerződést kötünk”. Ez a Szerződés lényegében nem különbözik bármely más munkaszerződéstől – de a félreértések elkerülése érdekében írásban is rögzítettem mindazt, amit mindkettőnk érdekében tudnunk kell.

Amennyiben szeretnéd, hogy mindenképpen „hivatalosan, papíron” is lefektessük a Szerződésünket, akkor az első személyes találkozásunkkor kinyomtatom Neked, és mindketten aláírjuk, hogy mit vállalunk. De fontos tudnod, hogy közös munkánk megkezdése „ráutaló magatartás”-nak minősül; ami azt jelenti, hogy „automatikusan” mindketten vállaljuk a benne foglaltakat; a jogokat és kötelezettségeket egyaránt.

Javaslom, hogy olvasd el, mit tartalmaz ez a vállalás; aludj rá néhányat, és ha úgy érzed, készen állsz: nagy szeretettel várom a jelentkezésedet. 🙂

Mire számíts a találkozásokon?

Első alkalommal ismerkedésre: Te elmondod, mi az, amiben segítséget szeretnél kapni, én pedig azt, hogy milyen módszerekkel tudok segíteni. Ennek ismeretében kiválaszthatod, milyen módon tudod a segítséget leginkább elfogadni. Az alkalom végén szerződést kötünk: meghatározzuk a közös munkánk célját, módszerét és várható időtartamát.

A továbbiakban nagyjából 1 órás beszélgetésekre, melyben a Te nyitottságodnak, őszinteségednek és befogadókészségednek függvényében haladunk majd előre, gondjaid minél gyorsabb és hatékonyabb megoldása érdekében. Számíts sok kérdésre is, melyek talán elsőre összefüggéstelennek tűnnek majd. Azonban megígérem, hogy a közös munka során meg fogod érteni a miérteket; mert számomra fontos, hogy tudd és értsd, mi miért történik. Mindenben Hozzád igazodunk: semmit nem fogok Rád erőltetni, amivel nem értesz egyet.

Minden találkozás után adok egy rövid, vázlatos emlékeztetőt arról, amiről beszélgettünk; és valószínűleg egy kis feladatot is, ami segít a hétköznapokba visszatérve elmélyítened magadban a megbeszélteket. Számon kérni természetesen nem fogok semmit, hiszen sem felettesed, sem tanárod nem vagyok. Az otthoni gondolkozás, ötletelés, megoldáskeresés is a Te érdekedet és minél gyorsabb haladásodat szolgálja. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gondjaid megoldásán elsősorban NEKED kell munkálkodnod. Az út a tiéd, Neked kell járnod és végigmenned rajta; én legfeljebb kísérőd és segítőd lehetek.

Számomra ez a kép nagyon egyszerűen, mégis szemléletesen mutatja meg, hogy mi a célja „lelki edzői”, tanácsadói munkámnak: támogató kezet nyújtani bárkinek, aki az élet kötéltáncában elbizonytalanodott, vagy megingott és támaszt keres.

coaching illusztrálása - sodronyon egyensúlyozó személy és segítője
Ajale / Pixabay

Szeretettel várok mindenkit, aki kibillent az élet egyensúlyából!