Gyógyító szeretet Életviteli tanácsadás a testi, lelki és szellemi egészségért
Életviteli tanácsadás a testi, lelki és szellemi egészségért

EGÉSZSÉG-es vagy?

Mit jelent ez a szó: egészség?

Valószínűleg sokan talán kicsit meghökkenve azt válaszolnák erre a kérdésre: aki nem beteg, az egészséges.

De vajon meghatározható-e egy kívánatos állapot (az egészség) pusztán úgy, hogy egy nem kívánatos állapot (a betegség) hiánya?

Szerintem nem; hiszen ebből a megközelítésből kiindulva mondjuk a szeretetet is meghatározhatnánk például úgy, hogy “a gyűlölet hiánya”- de azt gondolom, a legtöbb ember érzi, hogy ez a definíció így nagyon hiányos. Attól, hogy nem gyűlölök valakit, még nem biztos, hogy szeretem: lehetek iránta közömbös, tarthatom elkerülendőnek, vagy akár érdeklődően is viszonyulhatok hozzá. Nem gyűlölöm tehát az illetőt – de messze vagyok attól is, hogy szeressem őt.

De térjünk vissza az egészség témaköréhez.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet 1948-ban így határozta meg az egészség fogalmát: 

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jól-lét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.

Vagyis az egészség témakörével foglalkozó emberek és szervezetek már a második világháború után néhány évvel is tisztában voltak azzal, hogy az egészséget nem lehet pusztán a megbetegedések hiányával definiálni.

Különösnek és szomorúnak tartom, hogy 70 évvel a fenti meghatározás megfogalmazása után a társadalmak nagy része még mindig azt a személyt tekinti egészségesnek, akit nem gyötörnek különféle betegségek – pedig valójában az egészséges, aki jól érzi magát a világban.

Ha kicsit bővebben körül szeretném járni, hogy vajon mi minden tartozhat a “jól-lét”-hez, mint életállapothoz (mely NEM tévesztendő össze a jóléttel – vagyis anyagi gazdagsággal), sok minden eszembe jut:

  • Életkortól, nemtől, lakóhelytől, családi állapottól, anyagi helyzettől függetlenül megélhető.
  • Nem a gondok hiányát jelenti, hanem a megbirkózás képességének tudatát.
  • Az elfogadás és megelégedettség érzése jellemzi, valamint
  • az érzelmi biztonság tudata: tartozom valaki(k)hez, akik elfogadnak, szeretnek, törődnek velem.
  • Vannak céljaim az életben, melyekért szívesen, örömmel munkálkodom, és
  • vannak képességeim, melyeket magam és mások hasznára fordíthatok.
  • Fizikailag nem nélkülözök: van fedél a fejem fölött, ruha, amit fölvehetek és kenyér az asztalomon.
  • Biztonságban vagyok: nem kell háborús övezetben, félelemben élnem.
Ha valamiben hiányt, más szóval szükséget szenvedek, a jól-létem sérül – vagyis az egészségem elvész.

Ez öltheti fizikális megbetegedés formáját: például ha nincs fedél a fejem fölött, esőben vagy télen megfázom.

Megbetegedhet az érzelmi világom, ha tartós elszigeteltséget vagy elutasítást kell tapasztalnom (pl. a hosszú kórházi kezelés miatt családjától elszigetelt betegeknél jelentkező hospitalizáció; vagy az elutasító szülők mellett felnövő gyermekeknél jelentkező borderline tünetegyüttes). De akár mentális betegségem (pl. depresszió, pánikbetegség, apátia) is kialakulhat, ha tartósan nem tapasztalok a környezetemtől megbecsülést, törődést, vagy sorozatos kudarcaim miatt képtelennek tartom magam a nehézségeimmel való megbirkózásra, vagy motiválatlan vagyok az életben.

A Maslow féle szükséglet-modell

Abraham Maslow amerikai psychologus a II. világháború utáni években kidolgozott egy modellt, melyben az emberi szükségleteket gyűjtötte össze. Ezt leggyakrabban Maslow-piramisként szoktak emlegetni – annak ellenére, hogy ő maga sosem használta ezt a kifejezést, vagy a piramis-ábrát a modell ismertetésére. Emiatt én nem is piramis, hanem kör alakú ábrával szeretném illusztrálni a modellt. Íme:

A “hiány alapú szükséglet” kifejezés arra utal, hogy ha valaki az itt szereplő javakat kénytelen nélkülözni, azt mindenképp HIÁNYNAK éli meg; ami előbb vagy utóbb valamilyen testi és/vagy lelki betegség kialakulásához vezet. Emellett amennyiben a piros zóna szükségletei kielégítetlenek maradnak, zöld zóna szükségletei vagy csökkent mértékben, vagy egyáltalán nem jelennek meg az egyén életében; hiszen figyelmét, energiáit és erőfeszítéseit a létfenntartás és a létbiztonság megteremtésére fordítja.

A “növekedés alapú” (zöld) zónában lévő szükségletek az előbbiekre épülnek; de meglétük esetén sem bírnak minden személy életében egyenlő FONTOSSÁGgal. Azonban itt már a személy döntheti el, hogy számára érték-e az igazság ismerete, a szépség, a rend; akarja-e kihozni magából mindazt, amire csak képes; vagy elfogadja-e a tényt, hogy emberként a test / lélek / szellem hármas egységéből épül fel, és igyekszik-e mindhármat kiegyensúlyozottan fejleszteni – vagy nem. Szabadon dönthet, hogy törődik-e azzal, hogy ismereteit bővítse, személyiségét fejlessze, vagy törekedjen magasabb erkölcsi normák megvalósítására. Nem fog megbetegedni, ha nem így tesz – azonban EGÉSZsége mégis elvész; hiszen hiányzik a minden emberhez egyformán tartozó szükséglet-tortából egy szelet.

Ilyenkor az emberek általában “csak” azt érzik, hogy “nem gömbölyű” az életük; de nagyon sokszor nem tudják megfogalmazni, miért.

Pont ez a “nem gömbölyű” érzés az, amit a különféle reklámok kihasználnak és ellenünk fordítanak.

Pont ez a “nem gömbölyű” érzet mélyül akkor, mikor mások kirakat-életéhez hasonlítgatjuk a sajátunkat a sok szociális(nak elnevezett) média oldalain. Pont ez a fogyasztói társadalom tárgyaival ki nem elégíthető “nem gömbölyű” érzés az, ami a szenvedélybetegségek vagy az öngyilkosság áldozatává tesz olyan embereket, akiket egyébként az egész világ irigyel.

Te hogyan érzed magad a világban? Jól vagy? EGÉSZséges vagy?

Image by Noupload from Pixabay

Ha a válaszod igen: gratulálok!  Te vagy a ritka, és üdítő kivételek egyike!

De ha úgy érzed, hogy valami Veled sem “gömbölyű”, vagy netán már testi tüneteid – panaszaid is vannak, akkor se keseredj el! A megoldás kulcsa Nálad van.

Tudom, hogy hihetetlennek hangzik, de mégis igaz!

Akkor miért érzed mégis rosszul magad?

Talán mert még nem találtad meg az ajtót, aminek a kulcsát a kezedben szorongatod.

Úgy érzed, hogy egyedül nem is fogod megtalálni? Vagy régóta keresed, kicsit már bele is fásultál, netán csalódtál, és új lendületre lenne szükséged?

Együtt könnyebben, gyorsabban rátalálhatunk az ajtóra, ami a Te “gömbölyűbb”, kiegyensúlyozottabb, teljesebb és ezáltal boldogabb életed felé vezető útra nyílik.

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Keress meg, szívesen segítek a megoldás megtalálásában!

Megígérem, hogy amíg szükséged van rá, kísérlek és segítelek az utadon.

Ha szeretnél egészségesebb és boldogabb lenni, és hajlandó vagy ezért tenni is, szeretettel várom a hívásodat!