Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

EGÉSZ-ség: Rend a lelke mindennek!

Bemutatkozásomban sokszor emlegetem a rendet, a rend-teremtés fontosságát az életben. Mindezt azért teszem, mert úgy hiszem és tapasztalom, hogy nincsenek véletlenek; hogy a világban REND van. Hogy ezt ki-ki az Élet, az Univerzum, a Természet vagy Isten rendjének hívja-e, abba nem szeretnék beleszólni. De az biztos, hogy aki nyitott szemmel és szívvel figyeli az élet eseményeit, és igyekszik egy kicsit belesni a dolgok mögé, az felfedezi a logikus RENDet mindabban, amit itt a Földön megtapasztalunk.

Miért olyan fontos a rend?

Mert boldogan, kiegyensúlyozottan akkor tudok élni, ha kész és képes vagyok belesimulni ebbe a rendbe. Ha nem próbálom megkerülni, kijátszani vagy saját elképzeléseimet rákényszeríteni. Az Univerzum, és annak rendje annyival hatalmasabb nálam, hogy bármiféle próbálkozás előbb vagy utóbb várhatóan kudarccal végződik.

az Univerzumban rend van

Jó példa erre a Föld természeti környezetében zajló rengeteg, és sajnos negatív változás: elsivatagosodó területek, olvadó jégsapkák, eddig ismeretlen, szinte a semmiből felbukkanó, robbanásszerűen terjedő halálos vírusok okozta járványok. Lehet siránkozni azon, hogy ez mennyire rossz nekünk – de ez nem vezet sehová. Ehelyett inkább szembe kellene néznünk a ténnyel, hogy a bajt mi emberek okoztuk magunknak – a mérhetetlen kapzsiságunkkal, amivel mind a mai napig kizsákmányoljuk a bolygót.

Napjainkra már szinte bárki számára tisztán látható, hogy hová vezet a kontrollálatlan fogyasztói életmód – mégis, az emberiség jelentős része a szándékos vakságot és az öntudatlan, felelőtlen életmódot választja.

Azonban a RENDet nem fogjuk tudni kijátszani; a tetteink következményeit nem tudjuk elkerülni! Ha az emberiség hamarosan nem változtat jelentős mértékben az életmódján, felperzseljük magunk alatt a bolygónkat.

Ha másképp fogalmazok, azt is mondhatom, hogy a világ RENDje valójában az ok-okozat, vagy ha nagyon “ezo” stílusban akarok fogalmazni, akkor a karma törvénye.

Minden egyes ember a saját életében is rábukkanhat erre a rendezettségre, ha hajlandó meglátni azt. Például: jó barátok társaságában együtt lenni, jókat enni-inni, bulizni remek dolog – azt hiszem, ezt senki nem vitatja. De ha a buli tivornyába fordul, akkor minden egyes jelenlévőnek döntenie és választania kell: kilép-e a helyzetből, vagy benne marad.

Annak, aki marad, ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb szembe kell néznie döntése rövid és/vagy hosszabb távú következményeivel: a másnapossággal; a netán eldurvuló „buli” kapcsán keletkező anyagi károkkal; az esetleges ittas vezetésből adódó balesettel; a zavarba ejtő ébredéssel valaki mellett, akivel józanul talán sosem kezdett volna – vagy legrosszabb esetben egy nem kívánt terhességgel.

Fedezd fel, ismerd meg a rendet!

Hidd el, nem olyan nehéz, mint amilyennek talán tűnik. Nem is kell hozzá nagyon sok minden, csak figyelem és megértés; vagy más szavakkal jelenlét és tudatosítás.

Amikor a kellemetlen dolgok éppen megtörténnek velem, nekem is sokszor nehéz meglátnom és megértenem a miérteket. De utólag visszanézve az életutamra sokszor azt látom, hogy az egyes események valójában logikus RENDben követték egymást.

Saját élete eseményeinek tudatosításában kinek-kinek más módszer segít. Van, akinek beszélgetés egy jó baráttal – vagy akár szakemberrel (lelkivezető, pszichológus, coach). Van, akinek a csöndes merengés az erdőben egy fa alatt. Van, akinek az imádság.

Nekem rendkívül nagy segítség a Bullet Journal naplózási rendszere. Ebben egyrészt tudatosan megtervezhetem a napjaimat, ami nagyot lendít a hatékonyságomon – ez fontos a környezetem rendben tartása szempontjából. De ide rögzíthetem az érzéseimet, gondolataimat, tapasztalataimat is; és ezek leírása segít újra átgondolni, megérteni, feldolgozni mindazt, ami ért.

Azt persze nem tudhatom, hogy számodra mi lesz a legjobb módszer – de egy néhány hónapos próbát, és egy pár száz forintos befektetést azt hiszem, mindenképp megér a módszer.

Teremts Rend-et kívül és belül!

Írásaimmal remélem, hogy segíteni tudlak majd abban, hogy Te is a lehető leghamarabb megtalálhasd a saját helyed abban a RENDben, amit legtalálóbban talán az Univerzumnak nevezhetünk; és létre tudd hozni életed külső és belső rendjét, harmóniáját, boldogságát egyaránt.

Tapasztalataim szerint a test, a lélek és a szellem rendje igen szoros kölcsönhatásban áll egymással. Bármelyik területen is keletkezzen rendetlenség, az várhatóan hatással lesz a másik kettőre is. Például ha belázasodom, a kedélyem is elromlik, és koncentrálni sem tudok. Egy kedvetlen, lehangolt személynek a környezete is elhanyagolttá, rendetlenné válik. De ha a testi egészségem és lelki egyensúlyom épp teljesen rendben van – egy rendetlen, szutykos lakásba hazatérni akkor is mindenképp hangulat-gyilkos dolog. Ezért aztán a blogon mindhárom témában találsz cikkeket, megvalósítható ötleteket.

A bullet journal-hoz kapcsolódó cikkeim a mindennapok menedzseléséhez kínálnak eszközöket. A háztartási és lakberendezési ötletek a lakókörnyezet praktikus kialakítására hoznak példákat. A személyiségtípusok megismerése önmagad és környezeted jobb megértésében, könnyebb elfogadásában segíthet. Saját tapasztalataimból kiindulva írok olyan témákról, gondolatokról és módszerekről is, amik nekem segítettek szabadabb, békésebb és kiegyensúlyozottabb emberré válnom.

Csatlakozz hozzám!

Amit kínálok, az persze nem az abszolút tuti, hiszen a világban egyetlen dolog állandó: a Változás. De szívesen megosztom Veled mindazt, amim van; és örömmel veszem a társaságod a kalandos úton, ami az Élet rendjében a boldogabb, harmonikusabb, békésebb és kiegyensúlyozottabb napok felé vezet.

Ha pedig úgy érzed, hogy a változtatás egyedül nem megy, szívesen segítek.

közös rend-keresés
  • Ha nem találod a fókuszt és/vagy a helyedet az életben
  • Ha nehézségeid gyorsabb rendeződésére vágysz
  • Ha szeretnéd jobban megismerni önmagad
  • vagy az Univerzum törvényszerűségeit
  • és úgy érzed, a személyes beszélgetés segítség lenne neked

szeretettel várlak beszélgetésre, közös útkeresésre is!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy kis gondolat “EGÉSZ-ség: Rend a lelke mindennek!”