Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Tervezés – indulj el álmaid otthona felé!

Miért annyira fontos a tervezés?

Saját elképzeléseink és elvárásaink megfogalmazása nélkül nekivágva az otthon-keresésnek és/vagy átalakításának, berendezésének, a kudarc és csalódás csaknem biztos. És légyszi, most ne gyere nekem azzal, hogy “nekem úgysincs lehetőségem megvalósítani azt, amit szeretnék!” Mert egyrészt ez most még nem számít – másrészt pedig ha ebben hiszel, akkor úgy is lesz…

A tervezés nagyon fontos – és ráadásul ingyen van! Ahhoz, hogy örömmel térj haza az otthonodba, muszáj pontosan meghatároznod, MIT szeretnél látni magad körül. Az is egy információ, hogy mit nem akarsz – de erre nehéz lesz építened.

Szerencsére a 21. században már képes újságot sem kell venni ahhoz, hogy olyan képeket találj, amiken számodra vonzó szobákat / belső tereket látsz. Az internet dugig van információval és ötletekkel – csak össze kell gyűjtened őket. És akár hiszed, akár nem:

Az “álmodozás” is tervezés!

Nem számít, mennyi idős vagy, vagy milyen az anyagi helyzeted. Igenis LEGYENEK álmaid – még akkor is, ha itt és most nem látod, hogyan valósíthatnád meg őket. És az sem számít, hogy mennyire vagy elfoglalt; időnként tölts el velük egy kis időt. Mondjuk heti 1-2 pihentetőnek szánt órát; vagy havi fél napot, amikor épp zord az idő odakinn (és a család többi tagja alszik).

Böngéssz a neten: keress tematikus lakberendező honlapokat; hozz létre egy Pinterest-táblát magadnak, vagy mentsd el a képeket a felhő-tárhelyedre. Ha pedig némelyik honlap nem engedi, hogy elmentsd a képet, akkor íme egy “piszkos” kis trükk: készíts egy képernyőképet az elérhető legjobb minőségű képről, és úgy mentsd el magadnak! Nyilván nem lesz kitűnő felbontású, de amíg jobbat nem találsz, legalább megvan.

Találsz majd rengeteg ötletet, megoldást, választási lehetőséget mindenféle stílusra és megvalósításra – lesz, amelyik jobban tetszik, lesz amelyik kevésbé, és lesz, amelyik nagyon nem. Akár egy “biztosan nem” kategóriát is létrehozhatsz magadnak! Emellett gyűjthetsz praktikus ötleteket helykihasználáshoz vagy újrahasznosításhoz; elmentheted szakemberek elérhetőségét; találhatsz barkácstippeket, sablonokat, készítési útmutatókat. Én pl. a naplómban gyűjtöttem a kivitelezéshez hasznos weboldalak linkjeit.

Időről-időre térj vissza a gyűjteményedhez és nézd át. Ha találsz olyasmit, ami már nem tetszik, vagy aminél találtál még jobbat – töröld. Érdemes rendszerezned is a képeidet – például helyiségenként.

Ebben a lassú válogatási folyamatban fogsz rátalálni azokra a szempontokra, amik számodra fontosak – és épp emiatt nem tudja őket semmilyen szakember “kívülről” megmondani neked. Kicsit olyan ez, mintha egy nagy kirakós kis darabkáit kellene Hamupipőkeként összegyűjtened ahhoz, hogy aztán kirakhasd belőlük saját álomotthonod képét. Voltaképpen ez a tervezés lényege; amelynek során lépésről-lépésre alakot ölt a TE tökéletes terved.

Amiről mindenképp döntened kell:

 • Belváros, kertváros vagy vidék?
  Melyiket kedveled inkább: a madárcsicsergést, vagy a villamos csilingelését? Pezsgő nyüzsgés, vagy csend és béke vegyen körül? A könnyen, gyorsan elérhető programok és szórakozóhelyek tömkelege vonz, vagy a természet-közeli csöndes harmónia?
 • Lakás vagy családi ház?
  Kész vagy-e vállalni a házzal és kerttel járó sokkal több feladatot és költséget – hogy cserébe több és kényelmesebb saját élettered legyen? – Ha a kertre kizárólag parkolóként gondolsz, és az első dolgod a lebetonozása lenne, nem biztos, hogy számodra az önálló családi ház az ideális. Keress inkább egy lakóparkot nagy közös kerttel és teremgarázzsal.
 • Helyiségek / szobák száma, kapcsolata
  Hány tagú, hány generációs a család? Nyíljon-e külön fürdőszoba a szülői hálószobából? Nyíljon-e egybe a gyerekek szobája? Hogyan oldható meg, hogy mindenkinek legyen egy bármilyen apró, de saját területe? Amerikai konyhás nappalira vágysz, vagy ajtóval lezárható konyhára (=szagmentesebb főzés)? Otthon dolgozol, vagy házon kívül?
 • Stílus
  Városi, vidéki, loft? Angol, francia, skandináv, mediterrán, távol-keleti vagy amerikai country? Hagyományos, modern vagy extrém? Minimalista vagy tárgyakat gyűjtögető?
 • Színek, minták, anyagok
  Pasztell vagy erős, telített színeket szeretsz látni magad körül? Melyik színcsaládot? Mi tetszik jobban: az egyszínű, az apró- vagy a nagy mintás felület? Mire szeretsz leülni: textil, vagy bőr? Ragaszkodsz a tömör fa bútorokhoz, vagy tökéletesen elégedett vagy a famintás fóliázott bútorokkal is?

A tervezés kulcs-szempontja: az életviteled.

Hiába a szíved csücske a pasztell, a minimalizmus és a nagy, egybenyitott élettér – ha mindeközben otthon dolgozol, és 3 gyerekről, egy kutyáról, egy macskáról és egy papagájról kell gondoskodnod…

Most nem elkeseríteni akarlak; csak fontosnak tartom, hogy a tervezés során vedd figyelembe saját realitásodat is. Igen, merj álmodni – akár nagyot is; igen, szeresd és valósítsd meg a pasztell árnyalataival a minimalista stílust – a hálószobádban. Sőt, épp azért valósítsd meg legalább ott, hogy legyen egy oázisod, ahová visszahúzódhatsz feltöltődni – és az olyan legyen, ami Neked tökéletes.

Igen, valóban nagyszerű dolog a nagy, egybenyitott élettér, ahol az egész “pakk” együtt mulathat, és meg a tágabb családi / baráti kör is elfér – viszont mindenképp legyen egy zárható dolgozószobád IS, akár párnázott ajtóval, hogy képes legyél koncentrálni, amikor arra van szükség. És NEM, nem jó ötlet a munkát beköltöztetni a hálószobába!!!

Vision-board = látvány-tábla

Ha vizuális típus vagy, lehet, hogy egy idő után szeretnéd együtt látni a sok ötletet; “összevágni” őket egyetlen képpé. Nevezhetjük ezt akár montázsnak akár vision-board-nak; a lényeg az, hogy segítségével egymás mellé rakhatod a korábban összegyűjtött elemeket, és megnézheted, hogyan festenek együtt.

“Csentem” jó példákat, hogy megmutassam, mire gondolok.

A YouTube-on sok angol nyelvű “csináld magad” (DIY) lakberendezési csatornát találhatsz. A TheSorryGirls csatornán két kanadai lány, Becky és Kelsey mutatja be a saját kreatív ötleteit; vagy felkérésre egy-egy szobát, kollégiumi hálószobát alakítanak át (Style selected sorozat). A szóban forgó videóban épp Kelsey nővérének nappaliját “dobják fel” az ötleteikkel és a munkájukkal.

Mielőtt munkához látnak, mindketten készítettek egy-egy látvány-táblát, hogy Jenna választhasson, melyikük elképzelése tetszik neki jobban. Íme a két ötlet-terv; remélem, látható rajtuk az, amit mutatni szeretnék…

tervezés - tábla
Becky terve
tervezés - tábla
Kelsey terve

Semmi nagyon bonyolult nincs az elkészített montázsokon; a tervek tableten, valamilyen képszerkesztővel készültek. Láthatjuk a szoba alaprajzát, a bútorok és egyéb holmik tervezett helyét, a színeket, formákat együtt – ezáltal kapunk egy “hangulati benyomást”, arról hogy várhatóan milyen érzetet kelt majd a kész szoba. (Ha érdekel a végeredmény, és nem zavar, hogy a videó angol nyelvű, érdemes megnézni a teljes epizódot. A végeredmény remek lett!)

Te is tudsz készíteni magadnak ehhez hasonló montázst, ha kéznél van a számítógéped és az ötleteid halmaza; akár egy online képszerkesztő (pl. Canva) segítségével. Akár többet is – hogy rátalálj arra, ami a legjobban tetszik. És még mindig nem költöttél egyetlen fillért sem semmire – viszont a tervezés ideje alatt van lehetőséged arra, hogy félretegyél a megvalósításra; még ha csak egy kisebb összeget is havonta.

Végül a legkritikusabb elem: a lehetőségeid realitása.

Ez a legnehezebb ebben az egész tervezés-ügyben. Szembenézni az aktuálisan elérhető és/vagy mozgósítható anyagi lehetőségeink véges mivoltával.

Tudom, hogyan érzel – és hidd el, veled érzek! Kislány korom óta kertes családi házra vágyom – annak minden gondja-baja-nehézsége ellenére. Egy lépéssel már előbbre jutottam, mert sikerült egy aprócska lakótelepi lakásból egy szép nagy, 2 teraszos kertvárosi lakásba költöznünk. Ehhez 2007. őszén svájci frank alapú hitelt vettem fel az ápolói keresetemre. 2011 év végére a havi jövedelmem már alig fedezte a havi törlesztőrészlet összegét.

Sok-sok égi és földi segítségnek köszönhetem, hogy élni tudtam a végtörlesztés lehetőségével, és megszabadulhattunk egy óriási tehertől. De még egyszer nem szeretném mindezt megtapasztalni…

Nem azt akarom ezzel mondom, hogy soha ne vegyél fel hitelt – csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy légy nagyon óvatos és körültekintő. Ha csak egy mód van rá, inkább abból gazdálkodj, amid van. Sokszor a már meglévő otthonodban is nagyszerű megoldások születhetnek “csak” a helyiségek cseréjével, átalakításával, megosztásával, vagy egy üres padlástér hasznosításával. Ha semmi más nem fér el a tetőtérben, csak egy aprócska szoba, ahová szükség esetén el tud vonulni az, akinek egy kis csöndre és magányra van szüksége, már megérte.

Emellett az életünk folyamatosan változik, és néha kellemes meglepetésekkel is szolgálhat. Még akkor is van értelme papírra (vagy elektronikus tárolóhelyre…) vetni a vágyaidat és elképzeléseidet, ha aktuálisan épp nincs lehetőséged a megvalósításukra. Néhányat közülük akár már a következő festéskor is meg tudsz valósítani. De az is lehet, hogy egy fizetésemelés után, vagy munkahely-váltás miatti költözéskor hirtelen ott terem előtted a megvalósítás esélye. És abban a pillanatban nagyon hálás leszel önmagadnak azért, hogy van mihez nyúlnod, és nem a legstresszesebb pillanatokban kell SOS döntéseket hoznod a kivitelezésről.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük