Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Tanmese a türelemről és kitartásról: a pillangó

Egy ember a kertjében, az egyik bokor ágán megpillantott egy bábot. Remélte, hogy tanúja lehet egy pillangó születésének, így nem bántotta, hanem időről-időre visszatért hozzá, várva, hogy mi történik vele.

Egy napon egy kis hasadék nyílt a bábon.

Emberünk leült, és több órán át figyelte a születő pillangó küzdelmét, ahogy az igyekszik szétfeszíteni a bábot és kipréselni testét az aprócska résen. Aztán a mocorgás egyszer csak abbamaradt, mintha képtelen volna megbirkózni a hatalmas feladattal. Úgy látszott, feladta.

Az ember elhatározta, hogy segít a küszködő állaton; hozott egy ollót, mellyel lefejtette a báb szorongató darabjait a testről, hogy könnyen ki tudjon jönni belőle. A pillangó azonnal ki is szabadult; azonban a teste nagyon duzzadt volt, a szárnyai pedig aprók és aszottak.

Az ember tovább figyelt. Arra számított, hogy a pillangó szárnyai bármelyik pillanatban megnőhetnek akkorára, hogy már elbírják a test súlyát; hamarosan kinyílnak és a pillangó boldogan elrepül. Azonban hiába várt – ez sosem történt meg. A pillangó egész hátralévő életét a földön kúszva élte le. Soha nem vált képessé a repülésre.

Amit emberünk jó szándékában, kedvességében és sietségében nem értett meg, az volt, hogy a szorongató báb, és a lassú, hosszú küzdelem, melyet a születő pillangó folytat az abból való kijutásért, elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a rovar duzzadt testének nedveit átpréselje a szárnyakba. Szorult helyzete és küzdelme a teljes élet záloga – mert szárnyai csak így tudnak megtelni élettel, és válnak elég erőssé a repüléshez.

Néha pont a küzdelmeinkre van szükségünk ahhoz, hogy kiteljesedettebb életet élhessünk. Ha nehézségek nélkül járnánk az életünk útját, az fogyatékossá tenne minket: nélkülük sosem lennénk olyan erősek, hogy képessé váljunk szárnyalni.

szárnyaló pillangó
Larisa Koshkina / Pixabay

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük