Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Tanmese a belső egyensúlyról: Farkas-harc

Egy öreg cherokee indián az életről tanítja unokáját. Így mesél neki:

A bensőmben folyamatosan szörnyű harc dúl egy fekete és egy fehér farkas között.

A fekete farkas gonosz – ő a harag, az irigység, a bánat, a megbánás, a kapzsiság, a gőg, az önsajnálat, a bűntudat, a neheztelés, a kisebbrendűségi érzés, a hazugság, a hamis büszkeség, a fölényeskedés és az önzés.

A fehér farkas jó – ő az öröm, a békesség, a szeretet, a higgadtság, az igaz alázat, a kedvesség, a jóakarat, az együttérzés, az elfogadás, a nagylelkűség, az igazság és a hit.

Ugyanez a harc benned is zajlik – és az összes többi emberben is.”

Az unoka egy ideig gondolkozik a hallottakon, majd azt kérdezi nagyapjától: „Melyik farkas győz?”

Az öreg indián így válaszol:

Ha helyesen etetem őket, mindketten győznek.

Tudod, ha úgy döntök, hogy csak a fehér farkast etetem, a fekete ott fog ólálkodni minden sarkon; arra várva, hogy ellankadjon a figyelmem, vagy elgyengüljek – hogy akkor rám vethesse magát, és megszerezze a figyelmet, amire vágyik. Szüntelenül haragos lesz, és szüntelenül harcolni fog a fehér farkas ellen.

De ha elismerem és elfogadom őt, éppolyan elégedett lesz, mint a fehér farkas – és valamennyien győzünk.

Mert a fekete farkasnak is van sok jó tulajdonsága: kitartás, bátorság, vakmerőség, erős akarat, remek stratégiai gondolkodás; és időről-időre ezekre is szükségem van. Ezek olyan vonások, melyekkel a fehér farkas nem bír. A fehér farkas inkább együttérző, gondoskodó, és képes felismerni, hogy mi a nagy többség közös érdeke.

Látod, unokám, a fehér farkasnak szüksége van arra, hogy a fekete farkas ott álljon az oldalán. Ha kizárólag egyiküket etetem, a másik éhezni fog, és mindketten kezelhetetlenné válnak. Ha mindkettőt táplálom és gondozom, az ahhoz vezet, hogy mindketten jól szolgálnak majd engem. Nem tesznek semmit, ami nem része a nagyobb egésznek, ami nem része az életnek és az általános jónak.

Etesd mindkettőjüket, és a belső harc, amely a figyelmedért dúl benned, megszűnik. És amikor nem dúl harc a bensődben, képes leszel meghallani a bölcsesség hangját, ami elvezet téged a helyes döntéshez minden helyzetben.

A cherokee küldetése az életben a béke. A férfi vagy nő, akinek a lelkében béke van – mindent birtokol, amire szüksége van. Akit a belsejében dúló harc szétszakít – nincstelen.”

Te hogyan döntesz, mit teszel a benned szemben álló erőkkel, melyek meghatározóak az életedben?

Figyelmen kívül hagyod egyiküket – vagy kiegyensúlyozod őket?

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük