Gyógyító szeretet Életviteli tanácsadás a testi, lelki és szellemi egészségért
Életviteli tanácsadás a testi, lelki és szellemi egészségért

Tervezés – valósítsd meg álmaid otthonát!

A legtöbb építész és lakberendező egyetért abban, hogy egy otthon kialakításakor a legfontosabb a megfelelő minőségű tervezés. És bár senkinek nem kell profinak lennie a kérdésben ahhoz, hogy tervezni kezdjen, a legtöbb ember mégsem fordít erre kellő figyelmet és energiát.

Miért annyira fontos a tervezés?

Saját elképzeléseink és elvárásaink megfogalmazása nélkül nekivágva az otthon-keresésnek és/vagy berendezésnek, a kudarc és csalódás csaknem biztos. És légyszi, most ne gyere nekem azzal, hogy “nekem úgysincs lehetőségem megvalósítani azt, amit szeretnék!” Mert egyrészt ez most még nem számít – másrészt pedig ha ebben hiszel, akkor úgy is lesz…

A tervezés nagyon fontos – és ráadásul ingyen van! Ahhoz, hogy örömmel térj haza az otthonodba, muszáj pontosan meghatároznod, MIT szeretnél látni magad körül. Az is egy információ, hogy mit nem akarsz – de erre nehéz lesz építened.

Szerencsére a 21. században már képes újságot sem kell venni ahhoz, hogy olyan képeket találj, amiken számodra vonzó szobákat / belső tereket látsz. Az internet dugig van információval és ötletekkel – csak össze kell gyűjtened őket. És akár hiszed, akár nem:

Az “álmodozás” is tervezés!

Nem számít, mennyi idős vagy, vagy milyen az anyagi helyzeted. Igenis LEGYENEK álmaid – még akkor is, ha itt és most nem látod, hogyan valósíthatnád meg őket. És az sem számít, hogy mennyire vagy elfoglalt; időnként tölts el velük egy kis időt. Mondjuk heti 1-2 pihentetőnek szánt órát; vagy havi fél napot, amikor épp zord az idő odakinn (és a család többi tagja alszik).

Böngéssz a neten: keress tematikus lakberendező honlapokat; hozz létre egy Pinterest-táblát magadnak, vagy mentsd el a képeket a felhő-tárhelyedre. Ha pedig némelyik honlap nem engedi, hogy elmentsd a képet, akkor íme egy “piszkos” kis trükk: készíts egy képernyőképet az elérhető legjobb minőségű képről, és úgy mentsd el magadnak! Nyilván nem lesz kitűnő felbontású, de amíg jobbat nem találsz, legalább megvan.

Találsz majd rengeteg ötletet, megoldást, választási lehetőséget mindenféle stílusra és megvalósításra – lesz, amelyik jobban tetszik, lesz amelyik kevésbé, és lesz, amelyik nagyon nem. Akár egy “biztosan nem” kategóriát is létrehozhatsz magadnak! Emellett gyűjthetsz praktikus ötleteket helykihasználáshoz vagy újrahasznosításhoz; elmentheted szakemberek elérhetőségét; találhatsz barkácstippeket, sablonokat, készítési útmutatókat. Én pl. a naplómban gyűjtöttem a kivitelezéshez hasznos weboldalak linkjeit.

Időről-időre térj vissza a gyűjteményedhez és nézd át. Ha találsz olyasmit, ami már nem tetszik, vagy aminél találtál még jobbat – töröld. Érdemes rendszerezned is a képeidet – például helyiségenként.

Ebben a lassú válogatási folyamatban fogsz rátalálni azokra a szempontokra, amik számodra fontosak – és épp emiatt nem tudja őket semmilyen szakember “kívülről” megmondani neked. Kicsit olyan ez, mintha egy nagy kirakós kis darabkáit kellene Hamupipőkeként összegyűjtened ahhoz, hogy aztán kirakhasd belőlük saját álomotthonod képét. Voltaképpen ez a tervezés lényege; amelynek során lépésről-lépésre alakot ölt a TE tökéletes terved.

Amiről mindenképp döntened kell:

 • Belváros, kertváros vagy vidék?
  Melyiket kedveled inkább? Madárcsicsergés, vagy a villamos csilingelése? Pezsgő nyüzsgés, vagy csend és béke? Könnyen, gyorsan elérhető programok tömkelege, vagy természet-közeli harmónia?
 • Lakás vagy családi ház?
  Kész vagy-e vállalni a házzal és kerttel járó sokkal több feladatot és költséget – hogy cserébe valamivel több és kényelmesebb élettered legyen?
 • Helyiségek / szobák száma, kapcsolata
  Hány tagú, hány generációs a család? Nyíljon-e külön fürdőszoba a szülői hálószobából? Nyíljon-e egybe a gyerekek szobája? Amerikai konyhás nappali, vagy leválasztott, zárható konyha (=szagmentesebb főzés)? Otthon dolgozol, vagy házon kívül?
 • Stílus
  Városi, vidéki, loft? Angol, francia, skandináv, mediterrán, távol-keleti vagy amerikai country? Modern vagy hagyományos? Minimalista vagy gyűjtő?
 • Színek, minták, anyagok
  Pasztell vagy erős, telített színeket szeretsz látni magad körül? Melyik színcsaládot? Mi tetszik jobban: az egyszínű, az apró- vagy a nagy mintás?

A tervezés kulcs-szempontja: az életviteled.

Hiába a szíved csücske a pasztell, a minimalizmus és a nagy, egybenyitott élettér – ha mindeközben otthon dolgozol, és 3 gyerekről, egy kutyáról, egy macskáról és egy papagájról kell gondoskodnod…

Most nem elkeseríteni akarlak; csak fontosnak tartom, hogy a tervezés során vedd figyelembe saját realitásodat is. Igen, merj álmodni – akár nagyot is; igen, szeresd és valósítsd meg a pasztell árnyalataival a minimalista stílust – a hálószobádban. Sőt, épp azért valósítsd meg legalább ott, hogy legyen egy oázisod, ahová visszahúzódhatsz feltöltődni – és az olyan legyen, ami Neked tökéletes.

Igen, valóban nagyszerű dolog a nagy, egybenyitott élettér, ahol az egész “pakk” együtt mulathat, meg a tágabb családi / baráti kör is elfér – viszont mindenképp legyen egy zárható dolgozószobád IS, akár párnázott ajtóval, hogy képes legyél koncentrálni, amikor arra van szükség. És NEM, nem jó ötlet a munkát beköltöztetni a hálószobába!!!

Még egy kritikus elem: a lehetőségeid realitása.

Ez a legnehezebb ebben az egész tervezés-ügyben. Szembenézni az aktuálisan elérhető és/vagy mozgósítható anyagi lehetőségeink véges mivoltával.

Tudom, hogyan érzel – és hidd el, veled érzek! Kislány korom óta kertes családi házra vágyom – annak minden gondja-baja-nehézsége ellenére. Egy lépéssel már előbbre jutottam, mert sikerült egy aprócska lakótelepi lakásból egy szép nagy, 2 teraszos kertvárosi lakásba költöznünk. Ehhez 2007. őszén svájci frank alapú hitelt vettem fel az ápolói keresetemre. 2011 év végére a havi jövedelmem már alig fedezte a havi törlesztőrészlet összegét…

Sok-sok égi és földi segítségnek köszönhetem, hogy élni tudtam a végtörlesztés lehetőségével, és megszabadulhattunk egy óriási tehertől. De még egyszer nem szeretném ezt megtapasztalni…

Nem azt akarom ezzel mondom, hogy ne vegyél fel hitelt – csak légy nagyon óvatos és körültekintő. Ha csak egy mód van rá, inkább abból gazdálkodj, amid van. Sokszor “csak” helyiségek cseréjével, átalakításával, megosztásával, vagy az üres padlástér hasznosításával nagyszerű megoldások születhetnek.

Vision-board = látvány-tábla

Ha vizuális típus vagy, lehet, hogy egy idő után szeretnéd együtt látni a sok ötletet; “összevágni” őket egyetlen képpé. Nevezhetjük ezt akár montázsnak akár vision-board-nak; a lényeg az, hogy segítségével összerakhatod az elemeket, és megnézheted, hogyan festenek együtt.

“Csentem” jó példákat, hogy megmutassam, mire gondolok.

A YouTube-on sok angol nyelvű “csináld magad” (DIY) lakberendezési csatornát találhatsz. A TheSorryGirls csatornán két kanadai lány, Becky és Kelsey mutatja be a saját kreatív ötleteit; vagy felkérésre egy-egy szobát, kollégiumi hálószobát alakítanak át (Style selected sorozat). A szóban forgó videóban épp Kelsey nővérének nappaliját “dobják fel” az ötleteikkel és a munkájukkal.

Dacára annak, hogy egyikük sem profi lakberendező, mielőtt munkához látnának, mindketten készítettek egy-egy látvány-táblát, hogy Jenna választhasson, melyikük elképzelése tetszik neki jobban. Íme a két ötlet-terv; remélem, látható rajtuk az, amit mutatni szeretnék…

tervezés - tábla
Becky terve
tervezés - tábla
Kelsey terve

Semmi nagyon bonyolult nincs az elkészített montázsokon; a tervek tableten, valamilyen képszerkesztővel készültek. Láthatjuk a szoba alaprajzát, a bútorok és egyéb holmik tervezett helyét, a színeket, formákat együtt – ezáltal kapunk egy “hangulati benyomást”, arról hogy várhatóan milyen érzetet kelt majd a kész szoba. (Ha érdekel a végeredmény, és nem zavar, hogy angolul beszélnek, érdemes megnézni a teljes videót! A végeredmény remek lett!)

Hozzájuk hasonlóan te is készíthetsz magadnak, ha kéznél van a számítógéped és az ötleteid halmaza; akár egy online képszerkesztő (pl. Canva) segítségével.

Remélem, sikerült felébresztenem a benned szunnyadó kreativitást! Hidd el: Neked is sikerülni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük