Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Tanmese a felelősség és a belső béke kapcsolatáról

Egy napon a férj így szólt a feleségéhez: – Elmegyek a barátaimmal szórakozni.

Felesége azt válaszolta: – Rendben van!

Egy kis idő múlva az asszony fia így számolt be neki: – Anya, ma megtudtam az eredményeimet a próbavizsgákon, és nem sikerült jól.

A fiatalember arra számított, hogy az anyja alaposan megszidja, de nagy meglepetésére édesanyja nyugodtan csak annyit mondott: – Rendben. Ha a jövőben keményebben dolgozol, akkor képes leszel kijavítani az eredményeidet; ha nem, meg fog kelleni ismételned a szemesztert. A tiéd a felelősség.

Másnap odajött hozzá a lánya, és habozva elmondta neki: – Anya, összetörtem az autót.

A lány attól félt, hogy anyja megharagszik rá, de nagy meglepetésére ő csak annyit válaszolt: – Rendben. Vidd el az autószerelőhöz, és javíttasd meg.

Az asszony korábban általában ingerült és rosszkedvű volt, de mostanában hirtelen megváltozott. Reakcióit látva családja aggódni kezdett miatta, és arra gondolt, hogy valami baja van. Együtt odamentek hozzá, és megkérdezték: – Valami baj van? Miért viselkedsz ilyen nyugodtan?

Ő elmosolyodott, és így szólt:

– Sokáig tartott, amíg rájöttem, hogy mindenki maga felelős a saját életéért.

Rájöttem, hogy csak akkor tudok tanácsot adni nektek, ha kéritek; de rajtatok múlik, hogy követitek-e a kapott tanácsot, vagy sem. Bármilyen döntést is hoztok, annak jó vagy rossz következményeivel nektek kell majd együtt élni.

Rájöttem, hogy csak a saját tetteim felett tudok uralkodni. Nem az enyém a felelősség mások cselekedeteiért. Az a dolgom, hogy törődjek veletek, szeressek, bátorítsalak benneteket. Ezután minden rajtatok múlik: hogy megoldjátok-e a problémáitokat és megtaláljátok-e a saját boldogságotokat.

Családtagjai szóhoz sem jutottak a meglepetéstől. Ettől a naptól kezdve az egész család sokkal jobban tudott együttműködni, mert mindenki pontosan tudta, mit kell tennie.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük