Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Tanmese a nehézségek formáló hatásáról

Egy napon egy fiatal lány így panaszkodott az életében jelentkező nehézségek miatt a nagymamájának:

– Mama, feladom. Nem vagyok elég erős ahhoz, hogy tovább harcoljak. Mostanában minden rosszra fordult, és ha végre sikerül egy problémát megoldanom, újabb nehézségek adódnak, amik sokkal rosszabbak, mint a korábbiak. Esküszöm, feladom.

Ekkor nagymamája ránézett, letörölte a könnyeket az arcáról, majd kézen fogta és bevitte a konyhába. Ott három tálba vizet töltött, majd felrakta azokat a tűzhelyre. Amikor az edényekben lévő víz forrni kezdett, mindegyik edénybe mást rakott. Az elsőbe sárgarépát, a másodikba tojást, a harmadikba pedig kávébabot tett. Húsz perc múlva a nagymama elzárta a gázt mindegyik edény alatt, majd egyenként kivette tányérra azt, ami megfőtt bennük.

– Mondd el, mit látsz! – kérte az unokájától.

– Főtt répát, főtt tojást és kifőzött kávét.

– Most tapogasd meg a répát, törd össze a tojást, majd igyál egy korty kávét.

A fiatal lány nem nagyon értette, mire megy ki a játék; de belement, mert tudni akarta, mit szeretne mutatni neki a nagymamája. Megtapogatta a répát, összetörte a tojást, és megkóstolta a kávét. Ezután nagymamája így folytatta:

– Látod, édesem, mindegyik ételt ugyanaz a „csapás” érte – megfőztük őket. Mégis mindegyik teljesen másképp reagált:
  • A répa nyersen erős, kemény és hajlíthatatlan volt. Azonban főzés után megpuhult és gyenge lett.
  • A tojás kezdetben törékeny volt, hiszen nyersen csak egy vékony héj védte a lágy belsejét. A forró víz hatására viszont korábban folyékony belseje megkeményedett.
  • A kávé viszont egy harmadik módon reagált. Ahelyett, hogy megváltozott volna, ő változtatta meg a vizet: a tiszta vízből főzés közben kávét alakított.

– Te melyikük vagy? – kérdezte a nagymama. – Amikor nehézségek vesznek körül, hogyan reagálsz? Olyan vagy, mint a répa, aki kezdetben erősnek tűnik, de a nehézségek hatására meggyengül és elveszti az erejét? Vagy úgy reagálsz, mint a tojás, ami kívülről nézve látszólag ugyan nem változik, de a belseje egy bizonyos idő elteltével megkeményedik? Vagy a kávébabra hasonlítasz, aki a „forró helyzet” hatására valami értékesebbé formálta a környezetét?

Itt egy kis ideig szünetet tartott. Látni akarta, hogy unokája érti-e amit mond.

– A répa, a tojás és a kávébab a saját fizikális lényegüknek megfelelően reagáltak az őket ért hatásra. Az élelmiszerek nem dönthetik el, hogy egy bizonyos hatás esetén hogyan fognak reagálni. Azonban az ember lényege nem valamilyen fizikális dolog, hanem a benne lakó szellemiség. Szabad akaratunk révén befolyásolhatjuk, hogy az adódó nehézségek hatásaira hogyan változunk. Ha bármi rossz dolog történik velünk, eldönthetjük, hogy hogyan reagálunk rá. Elgyengülünk és erőtlenné válunk, mint a répa? Vagy edzettebbek de sokkal rugalmatlanabbak leszünk, mint a tojás; és bár kívülről ugyanúgy nézünk ki, de belül megkeményedünk?

– Vagy úgy viselkedünk, mint a kávébab? Amikor a víz felforrósodik, szabaddá teszi a kávét. Mindent eláraszt a csodálatos illat, és a víz íze is teljesen megváltozik. Kávé lesz belőle. Ha tudsz olyan lenni, mint a kávé, a legrosszabb helyzetekben ahelyett, hogy feladnád, te magad változtatod meg a körülményeket magad körül. Jobbá, értékesebbé és erősebbé leszel a legyőzött nehézségek által. Legyél kávé, édesem. Mindig próbálj meg kávé lenni!

Ekkor a fiatal lány végre megértette, hogy a legboldogabb emberek nem attól boldogok, hogy minden tökéletes körülöttük; hanem attól, hogy mindig igyekeznek az erőfeszítéseik segítségével a legjobbat kihozni minden helyzetből, amivel az életútjuk során találkoznak.

Te se hagyd, hogy megtörjenek a téged ért rossz dolgok! Igyekezz tanulni belőlük; bocsáss meg, ha tudsz. Kérdezd meg magadtól: mit mutatott nekem, mire tanított engem ez az eseménysor? Milyen „kincset” vihetnék belőle magammal a hátra lévő életemre?

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük