Life és spirituális coaching a testi, lelki és szellemi EGÉSZségért

Mentálhigiéné a mindennapokban

A wikipédia meghatározása szerint a mentálhigiéné:

Minden olyan tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása.

Az egészséges lelki élet összetevői (az egészség fogalmához hasonlóan):

  • jó minőségű fizikális környezet
  • érzelmi érettség
  • önmagammal való bánni tudás (önismeret)
  • egészséges önbecsülés / önértékelés
  • támogató szociális / társadalmi környezet

Fizikális és társadalmi környezetünket bár nem lehetetlen, de sokszor nem is egyszerű megváltoztatni. Amit azonban bárki csaknem bármikor megtehet, az önmaga felé fordulás, az elindulás az önreflexió útján.

Jó néhány lazításra, pihenésre, elengedésre, befelé fordulásra, tudatosodásra biztató irányzatot ismerünk (pl.: hygge, mindfullness, autogén tréning, jóga). Magunk körül mégis azt látjuk, hogy rengeteg a lassításra, megállásra, elcsendesedésre képtelen, önmagát még a szabadsága idején is összerogyásig hajszoló, nyughatatlan, tevékenység- és/vagy élmény-függő ember. Vajon van-e tudományos háttere a kikapcsolódásra, passzivitásra biztató irányzatoknak?

Mentálhigiénés kutatások, megfigyelések

A mentálhigiéné hiánya kimerüléshez, összeomláshoz vezethet

Svéd munkapszichológusok hosszas kutatásai érdekes eredményre vezettek. Kísérleteik során azt figyelték meg, hogy a heti 6 napon keresztül napi 8 órán át becsületesen dolgozó ember saját testi-lelki energiáinak csak a tartalékait használja el a munkájához. Azonban ha a hetedik napon sem pihen, lazít; ha nem tud kikapcsolódni a munka, a tevékenykedés taposómalmából, akkor elkezdi életenergiájának tőkéjét fogyasztani – ami hosszú távon a szervezet korai kimerüléséhez, elöregedéséhez, érzelmi-mentális kiégéshez, összeroppanáshoz vezet.

Tudom, tudom! Mai magyar valóságunk jelentősen megnehezíti az egyszerű átlagember számára az átállást, a lelki egészség felé fordulást. Azonban ha elfogadom a svéd tudományos kutatási eredményeket, komolyan fontolóra kell vennem, mit tehetek a saját körülményeim között a saját testi-lelki egészségem megőrzése érdekében. Különösen annak fényében, hogy pl. a „hygge” életstílus pont a skandináv területek felől érkezik hozzánk.

A hétköznapokban is egyszerűen megvalósítható, szakaszos elcsendesedésről viszonylag kevés szó esik a médiákban. Pedig ahhoz, hogy ne roskadozzak a napjaim terhei alatt – vagy éljek felületesen a felszínén lebegve, meg kell tanulnom belehelyezkedni a mindenség rendjébe. Ha nem vagyok képes (vagy hajlandó) együtt létezni ezzel a renddel, úgy járok, mint a lovas, aki nem mozog együtt vágtató lovával: kiborulok a nyeregből. Vagy a hullámlovas, aki nem igazodik a hullámokhoz: elborítanak a fejem fölött átcsapó hullámok. Ugye milyen ismerősen hangzanak ezek a kifejezések?…

Lassíts!

Az élet és a világ rendjén belül mindenki rá tud ébredni arra, hogy mi az ő egyéni rendeltetése, szerepe, feladata ezen a világon. Mert mindannyiunknak van – még akkor is, ha ennek épp az ellenkezőjét gondoljuk. Ráadásul ezt jó lenne minél előbb megtalálni, hogy minél több időt tölthess derűs örömben.

De amíg „fejetlen csirke” üzemmódban őrülten rohansz egyik helyről vagy tevékenységből a másikba, csak hogy „elérj valamit az életben”- valójában nem vagy jelen az eseményekben. A gondolataid valószínűleg már azon járnak, hogy mi legyen a következő „dolog”, amit csinálni akarsz. Így lemaradsz annak átéléséről, amiben épp vagy.

A mentálhigiéné egyik eleme a mindfullness, ami pont abban segít, hogy jelen maradj az épp adott helyzetben és átéld, meg tudd tapasztalni az aktuális pillanatot. Ezek a tapasztalások, élmények segítenek abban, hogy jobban megismerd magad.

Önismeret fejlesztése

Ez talán a legfontosabb eleme annak, amit saját életed minőségének javításáért tehetsz. Nem véletlenül tartották annyira fontosnak már az ókori bölcselők is. Erősségeid, gyengéid, a számodra vonzó vagy taszító témák és területek megismerése segítenek abban, hogy fel tudd építeni egészséges önértékelésedet, önbecsülésedet. Önismereted segít meghúzni és megtartani saját egészséges határaidat. Emellett segítségedre lesz abban is, hogy megtaláld, mivel szeretsz igazán foglalkozni, mi az a munka és/vagy tevékenység, ami kikapcsol, feltölt. Ez aztán tovább vezet a saját „ikigai” életed felé, ami szintén fontos eleme a mentálhigiéné megvalósításának az életedben.

Társadalomban élünk és sokfélék vagyunk – ami a hétköznapok során időnként csaknem elkerülhetetlenül konfliktusokhoz vezet. Negatív érzéseid és gondolataid elengedésére, és a másoknak való megbocsájtásra való képességed szintén saját életminőséged, öröm- és boldogságérzeted javítását, emelését szolgálja.

Az önismeret, a nehéz érzések elengedése, a megbocsájtás olyan készségek, melyek nem mindenkinek állnak egyformán rendelkezésére önálló élete kezdetekor. Minden családban más a fontossági sorrend; nem biztos, hogy a születési családodban megtanultad, hogyan bánj jól önmagaddal. Azonban felnőttként meghozhatod a saját döntésedet arról, hogy egy jobb életminőség érdekében változtatni akarsz; és megteheted a saját lépéseidet egy harmonikusabb, derűsebb élet felé.

Mentálhigiéné – gyakorlatias tippek

Érzéseid és gondolataid „megtisztítása”

a mentálhigiéné része az érzelmeink tisztítása

Ha már higiéné – ugye rendszeresen mosakszol? Természetesen; hiszen ha nem teszed, megbüdösödsz, és visszataszítóvá válsz mások számára.

De mi a helyzet az érzéseiddel és a gondolataiddal? Különösen a nehéz, ellenséges, fájdalmas, keserves érzésekkel és gondolatokkal? Ezek épp olyan szennyeződések az érzelmeinken és gondolatainkon, mint a por, sár, vagy izzadtság a fizikai testünkön. Nem látszanak, ez tény – mégis érzékelhetőek a környezetünk számára. Ahogyan a felhalmozódott fizikális piszok visszataszítóvá válik egy bizonyos idő után – ha nem tisztítjuk meg magunkat a nehéz érzéseinktől, a kisugárzásunk válik visszataszítóvá.

Ha semmi másra nincs erőd egy-egy napon, akkor legalább amíg a zuhany alatt állsz, vagy a fürdőkádban lazítasz, képzeld magad elé, ahogy a víz nem csak a fizikális szutykot mossa le rólad, hanem az egész nap minden mentális és érzelmi terhét és szennyeződését leoldja, letisztítja. Engedd, hogy az egész „cucc” a csatornába távozzon; majd élvezd megtisztult és felfrissült önmagadat.

Csöndben-lét / mindfullness / relaxáció / meditáció

Talán a mentálhigiéné legismertebb formái. Nehéz mindenki számára egyformán használható módszerrel előhozakodni, mert valamennyien egy kicsit mások vagyunk. Van, aki a meditáció szó hallatán valamilyen „sötét praktikára” asszociál. Számára a mindfullness gyakorlatok lehetnek az optimális választás. Van, aki képtelen mozdulatlanul elmélyülni bármiben. Számára kiváló eszköz lehet pl. egy tánc-meditáció. Van, aki számára az egész napos zajban létezés (pl. plázában végzett munka) után semmi más nem olyan pihentető és megnyugtató, mint a totális csend. Számára már az is elegendő lehet, hogy otthon nem szól a háttérben a TV vagy valamilyen zene, csak az élet apró neszei veszik körül. Van, aki a testére és annak érzeteire koncentrálva, az izmait egyenként ellazítva, légzésére figyelve tud a jelenbe helyezkedni – az ő ideális eszköze a relaxációs technikák elsajátítása. Mindegy, milyen technikát választasz – mindaddig, amíg az a Te lelki egészséged javát szolgálja.

Motiváló olvasmány

Legyen az bármi: egy jó regény; egy általad kedvelt személy memoárja vagy vele készült riportkönyv; egy olvasmányos és szórakoztató önismereti könyv; az életminőséged javítását célzó írások, vagy valamilyen szakrális irodalom. A lényeg hogy abban segítsen, hogy új gondolatok szülessenek benned, és / vagy egy új nézőpontból tudj ránézni saját érzéseidre és tapasztalataidra. Ebbe a kategóriába nem a „hasznos”, az ismereteidet gyarapító könyvek tartoznak! 🙂

Naplóvezetés, bullet journaling

Az egyre gyorsuló digitális világban hatékony segítség gondolataink lassításához, ha papírra vetjük őket. Akár a nehéz érzéseidtől való megszabadulásra, akár gondolataid rendszerezésére, akár napjaid hatékonyabbá tételére van szükséged, a naplóírás számodra legmegfelelőbb módszerének használata hatékony segítség lehet lelki egészséged fenntartásában.

Tedd szokássá

Bármilyen utat vagy módszert is választasz saját lelki egészséged karbantartására, fontos, hogy minden egyes napodban megtaláld a helyét. Tested táplálására, gondozására és pihentetésére minden nap elkülönítesz időt. De érzelmi és szociális „oldalunk” is van, amit szintén fontos táplálni, gondozni és pihentetni. Ahhoz, hogy jól érezd magad a mindennapjaidban, fontos, hogy szégyenérzet nélkül meg tudd tenni mindazt a lelki egészségedért is, amit a testedért természetes módon megteszel minden nap.

Keresd meg a Számodra legmegfelelőbb módszert, adj időt magadnak minden nap a lelked egészségének megőrzésére, és legalább 30 napon keresztül tarts ki az elhatározásaid mellett. Hidd el: megéri!

Ha szeretnéd jobban megismerni önmagad, jobban kapcsolódni másokhoz anélkül, hogy feladnád önmagad, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá vagy honnan indulj el, coachként szívesen támogatlak. Szeretettel várom a hívásodat.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük